黃金論壇
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

19/10 黃金來 vs HTU

向下

19/10 黃金來 vs HTU Empty 19/10 黃金來 vs HTU

發表  朱西 周日 10月 19, 2008 10:52 pm

對不起各位....

今日我對自己隊友火爆了少許...

(待續...)

朱西
訪客

回頂端 向下

19/10 黃金來 vs HTU Empty 回復: 19/10 黃金來 vs HTU

發表  力 周日 10月 19, 2008 11:52 pm

今日唔好意思,我在中場始終同阿喬未夾好,體力下降之下,下半場冇點回防幫波。中場又控制唔到,攪到阿堅冇乜點羅到波,要靠佢一人之力突破人地兩三個,sor!

我地後防有d唔集中,有d要一腳清既波都做唔到,同埋mark 人果度有d問題,有時過頭又冇人提,有時人地羅到波三四秒都冇人拍佢

前場阿堅好慘,一個人要攪點晒d波

今場既臨時龍阿航都好慘,不過佢已經救佐好多波,對唔住!

訪客

回頂端 向下

19/10 黃金來 vs HTU Empty 19/10 黃金來 vs HTU

發表  朱西 周一 10月 20, 2008 1:31 am

第一球失波係我既問題... 唉...

(待續...)

朱西
訪客

回頂端 向下

19/10 黃金來 vs HTU Empty 回復: 19/10 黃金來 vs HTU

發表  小霖 周一 10月 20, 2008 2:03 pm

今場後防短缺, 失波多我諗大家都唔想, 俾心機la, 仲有下一個循環可以報仇!

小霖
訪客

回頂端 向下

發表  CHAN KIN 周一 10月 20, 2008 8:48 pm

真係未試過踢到咁眼冤
好q火滾
我覺得前場雖然未夠強,仍然都係慣性人少打人多
但呢場都算合格la,我入唔到1球都要講聲sorry
但係後防真係要嚴重咁檢討
已經成場唔使晒力參與進攻gala
都比人話過就過,都算.....
仲比人想轉身就轉身,有冇搞錯!
人又唔mark緊,咁q多空位
我連冇帶眼鏡都離遠睇到mark人可以距離有十個個身位
中場成功殺走左d波出黎又永遠因為企太後執唔到d波
後防企位呢個問題真係好大好大
唔係將個"半場"平均分佈黎打位(玩manager咩!),係跟住個波同對手黎企至岩
清波果d又連一腳都好似咁難,快d練練

妖...!
CHAN KIN
CHAN KIN
Admin

文章數 : 62
注冊日期 : 2008-06-12
年齡 : 39

回頂端 向下

發表  朱西 周二 10月 21, 2008 3:31 am

你講得岩ar~ sorry~

我覺得企得禁後係我既錯, keeper叫我企前d, 係我叫唔好企禁前既

but 個問題係d 波真係太易過頭, 又清唔到... 唔企後d 真係好似覺得唔太得

不過我知我犯左咩錯既, 希望有機會下次唔會再犯~

一開波頭幾腳, 我就諗住試下唔一腳清, hold下波... 不過失敗了, 雖然之後我都盡量一腳清, 但我頭幾腳可能足以trigger到個後防混亂...

第一球完全因為我唔集中, 被人係後面跑左去後面都無追... 個波一定好易過頭啦... 之後就失左... 唉...

keeper有叫我地企前d, but 我就話企禁前d 波成日都過晒個頭, 又清唔到, 明顯係我促成條防線企得太後既~

之後我勁想好快禁拎返個波反擊, 反而有幾球波唔應該出腳又出左, 被人好容易過左... 都因為我啦...

雞康真係太胡亂比波啦... 仲有其他問題~

加加埋埋, 條防線超亂... 唉... sorry, 各位~

希望今次多d 人詳細地發言, 特別係防守, 因為我真係想知應該點可以做好d~

進攻方面:

其實我真係只係識一種踢法: 係隊友未傳波之前現位, 如果唔係點比波你, 第二, 傳完波之後走位加現位....

比如當左閘拎到個波, 應該可以分別傳波比中堅, 中場, 同前鋒, 甚至右閘:

比中堅: 佢應該同我做成應有既角度同距離, 令我有傳球路線; 如果我回傳, 佢可以立刻轉邊比右閘or something, 如果佢都被人好快禁迫, 一腳上前~

比中場: 多數係防中, 都可以係中場, 自己com... 不過多數比防中, but 個防中一定要現位, 要識得走一個無敵人(姐)住既傳球線, 必要時要move去(偑)合, 禁防中拎到波之後有好多選撰........ 其中一個係可以轉邊比右閘.... 等等....

之後前鋒就會斜cut去拎波啦... 阿堅都明... 不過我做得唔係禁好....

禁當然比右閘, 就係轉邊...

當然比如個左閘都可以推波上去(but 我技術做唔到... sorry... 希望我仲有得improve...) 但我一向prefer以我為例, 做左閘要以(蝶)(亞)為主, 傳波第一, (樓)波第二...

我希望我都可以傳波爽d, 如果唔係比如 比個波防中比得慢, 就算佢現左位, 佢都好易身入險境...

好眼訓... 講到有d 亂... sor...

(待續...)

朱西
訪客

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章